Hildegarde De Baets

De docent - uitgebreid

Voor ik aan de Alexandertechniek opleiding begon, bracht fascinatie voor beweging, dans en theater me vanuit BelgiĆ« naar Nederland. Aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten deed ik een bachelor opleiding tot docent klassieke en moderne dans. Na deze studie volgde ik een driejarige parttime opleiding tot actrice. Een aantal jaren gaf ik danslessen en werkte in het theater. Ik kampte in die periode met hardnekkige blessures en spanningspijnen en raakte uitgeput. Lange tijd kon ik nog op wilskracht functioneren. Hard werken en doorgaan was mijn motto tot ook dat niet meer kon. Fysiek en mentaal was ik mijn krachten kwijt. Na een lange zoektocht kwam ik in aanraking met Alexandertechniek en merkte voor het eerst echt verlichting. Het bleek een waardevol instrument in het herstelproces. Ik leerde bijvoorbeeld hoe ik mezelf met 'rust kon laten' in verschillende activiteiten. Ik leerde te onderzoeken of datgene wat ik deed een positief of negatief effect had op mijn lichaamshouding en spierspanning. Ik leerde mezelf fysiek en mentaal beter begrijpen. De inzichten en vaardigheden, die ik heb verworven tijdens mijn studie en die zich verder blijven ontwikkelen, pas ik dagelijks toe in mijn leven. Vanuit die ervaring geef ik les en stimuleer ik graag anderen dit te ontdekken.

Na de opleiding tot docent Alexandertechniek bleef ik verbonden als senior docent aan deze opleiding en geef er 'hands on' (het overbrengen van het lesgeven in het werken met anderen) Daarnaast heb ik een praktijk aan huis in Amsterdam-Zuid. Verder werk ik incidenteel samen met osteopaten van het Integraal Medisch Centrum te Amsterdam.

Ik ben verbonden aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Eerste, tweede en derdejaars studenten van de afdeling Expanded Contemporary Dance krijgen er Alexandertechniek lessen gedurende het hele jaar . Op Codarts geef ik cursussen en een minor aan studenten van de muziekafdelingen. Lange tijd heb ik gewerkt met acteurs in opleiding aan de Acteursschool te Amsterdam, gaf ik Alexandertechniek lessen aan studenten van de Hogeschool Helicon, afdeling docent muziek en aan de eerste, tweede en derdejaars studenten van de afdeling Moderne Theaterdans van de AHK. De afdeling Moderne Theaterdans is overgegaan in de afdeling Expanded Contemporary Dance..

Ik geef regelmatig workshops en introductiecursussen en heb bijscholingen gevolgd in Londen en Amsterdam om de Alexandertechniek toe te passen tijdens de zwangerschap en bevalling. Ik neem deel aan het nascholingsaanbod van de beroepenvereniging en geregeld volg ik bijscholingen op het gebied van anatomie en fysiologie.

Sinds 2012 heb ik mijn praktijk uitgebreid en geef ik tevens de achtweekse klassieke minfulness based stress reductie training. Voor meer informatie kijk op www.tijdnemen.nl