In mijn privé-praktijk en op diverse hogescholen geef ik Alexandertechniek lessen aan musici. 

Van 2011 tot 2013 kregen de studenten van de Hogeschool Docent Muziek in Den Haag individuele Alexander Techniek lessen. Door bezuinigingen en de fusie van deze kleine opleiding met een andere Hogeschool zijn de lessen stopgezet tot spijt van de studenten en docenten verbonden aan de opleiding.

In 2014 ben ik gevraagd om een intensieve cursusserie Alexandertechniek te geven voor de studenten van de afdeling muziek van Codarts.  Sindsdien is Alexander Techniek opgenomen in het ‘Optimising Performance Program’ voor de eerstejaars van de afdeling Klassieke Muziek en tevens is er een Minor AT en workshops AT voor studenten van alle muziekafdelingen.

Hieronder volgt een verslag van een studente van Codarts.

Djessy van den Dries (violiste) 

Studente op Codarts (Hogeschool voor Kunstvakonderwijs, afdeling Wereldmuziek)

Waar ik het meest blij mee ben is dat ik nu technische principes van het viool spelen veel beter begrijp en kan toepassen. Het helpt me heel erg om in richtingen te denken en dus een lichaamsdeel te laten leiden en de rest van het lichaam(sdeel) te laten volgen. Bijvoorbeeld bij het strijken laat ik mijn pink leiden en de rest van mijn vingers volgen, hierdoor strijk ik rechter waardoor de klankkwaliteit verbetert. Door het toepassen van principes uit de Alexandertechniek kan ik makkelijker zien waar in mijn lichaam precies het probleem zit wanneer iets viooltechnisch niet lukt en kan ik ook makkelijker een oplossing hiervoor vinden, doordat ik de verbinding tussen verschillende lichaamsdelen beter begrijp.

Ik ben me ook bewuster geworden van mijn lichaamshouding in het dagelijks leven, wat eigenlijk veel belangrijker is dan ik had verwacht. Bijvoorbeeld wanneer ik achter mijn laptop zit, of aan het whatsappen ben.

Tijdens de cursus op Codarts en in de privé lessen in de praktijk van Hildegarde ben ik mijn lichaam meer gaan waarderen en als een vriend gaan zien, in plaats van iets lastigs wat niet doet wat ik wil. Ik kan nu mijn lichaam liefdevol toestaan te ontspannen, in plaats van te eisen dat de spanning weggaat. Hierdoor is het ook een stuk makkelijker om daadwerkelijk te ontspannen.

Ik ben me bewust geworden van mijn lichaam als geheel en hoe het hele lichaam met elkaar verbonden is en ben me nu ook vaak tijdens het studeren van mijn hele lichaam bewust, in plaats van alleen mijn bovenlichaam. Dit zorgt ervoor dat er meer ontspanning in bijvoorbeeld mijn nek en schouders is.

Ik heb geleerd om me te laten ondersteunen door de grond wanneer ik lig en hierdoor lukt het me steeds beter om spanning los te laten.

Hierbij een link naar de facebookpagina van Djessy en de youtube pagina waarop haar nieuwe lied 'Darling' is te beluisteren.

https://youtu.be/kqI9j-6h7UU

https://www.facebook.com/djessymusic/